Acasă -> Ştiri -> 2012 -> decembrie:


Lansare carte - "Iovana"

Autor: Neţoiu Claudiu

Data: 28/12/2012

Vizualizări: 656

Joi, 06.12.2012, a avut loc la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncoveanu" lansarea primului roman al domnului profesor Cornel Boteanu, intitulat "Iovana".
La eveniment au participat:

 • Mihaela Dunărinţu - director la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncoveanu" Baia de Aramă;
 • Simona Tatomir - director adjunct la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncoveanu";
 • Elena Daniela Jenaru - inspector la ISJ Mehedinţi de Limba şi literatura română;
 • Constantin Stana - fost inspector la ISJ Mehedinti, profesor de Limba si literatura română;
 • Titu Dinuţ - scriitor şi profesor de Limba şi literatura română la liceul din Şişeşti;
 • Florian Copcea - scriitor şi publicist mehedinţean;
 • Virgil Degeratu - inspector la ISJ Mehedinţi;
 • Rafael Dunărinţu - primarul localităţii Baia de Aramă;
 • Georgică Pătraşcu - primarul comunei Ponoarele;
 • Eleodor Popescu - fost inspector şi fost profesor la Baia de Aramă;
 • şi alte cadre didactice, elevi şi prieteni ai domnului profesor Cornel Boteanu.

Cu aceeaşi ocazia s-au lansat şi lucrările domnilor Florian Copcea - "Critice. Scară fără trepte" - o carte de critică literară cu privire la poezia contemporană - şi Titu Dinuţ - "Ţigara cu ochi roşii" - o carte de poezie modernă.
Despre romanul "Iovana", invitaţii la eveniment au spus:
Constantin Stana:
"Cornel Boteanu scrie un roman, cu nume ciudat, care denotă priceperea autorului, de altfel profesor de limba şi literatura română. Cartea este un fel de caleidoscop. Este totuşi roman, aşa cum a ţinut să precizeze de parcă noi n-am fi ştiut... Citind-o, aş plasa-o pe undeva între "Jurnalul adolescentului miop" al lui Eliade şi "Raport către El Greco" al lui Kazantzakis. Cartea adună între paginile ei elemente de realitate, tribulaţii, călătorii, hoinăreli, rătăciri turistice şi nu numai ale autorului, însăilând câteva fragmente de mituri specifice zonei. "Iovana" pare să fie un roman de dragoste în măsura în care el este virusat şi de elemente de reportaj, descriere de natură - aproape sadovenian ilustrate, autorul dovedind un deosebit simţ al limbii artistice.Cartea prelucrează mituri: de la eternul şi străvechiul mit al şarpelui la mitul fecioarei edenice... fiind o tentativă erotică. Anecdotica romanului este bogată: cu oameni din zonă, cu o extraordinara descriere de tip reportericesc a staţiunii Băile Herculane - unde autorul pierde în final eroina, probabil într-una dintre necunoscutele nouă spirale MISA. Elementele autobiografice sunt lesne de observat în roman, autorul vorbind despre sine. Se recunoaşte permanenta uluire a omului contemplativ în faţa minunilor naturii dar şi în faţa acelei proiecţii diafane, parcă nepământene, între realitate şi umbră - femeia."
Florian Copcea:
"Acest roman este unul enigmatic, subiectul fiind şi el enigmatic. Citindu-l, veţi descoperi o frumoasă poveste de dragoste, cu personaje pe care le puteţi uşor identifica. Pornind de la titlu, putem spune că acesta se cere decriptat: Iov - Dumnezeu şi Ana - femeia. Deci, Dumnezeul nostru poate să fie însăşi femeia. Iovana este cu adevărat o eroină a cărţii fiindcă, deşi este abandonată în capitolul II, este totuşi prezentă în amintirile naratorului. Personajele acestui roman sunt: bunica (mai puţin), Iovana, naratorul şi un personaj, care nu este abandonat niciodată - ISTORIA. Iată deci că istoria este prezentă de data această într-un roman ca şi personaj! În roman veţi găsi zeci de pagini de istorie. Iovana este precum un pârâu, prezentat într-un frumos pasaj din roman, care dispare la un moment dat sub pietre şi apare mai încolo. La fel se întâmplă şi cu Iovana: ea apare, dispare - avem această senzaţie, pentru ca ea să reapară altundeva. În capitolul II, deşi Iovana nu-şi face simţită prezenţa fizică, în amintirile autorului ea este omniprezentă. Astfel, Iovana îl însoţeşte permanent pe autor în periplurile sale în această mirifică zonă. Veţi descoperi în acest roman nişte cercetări etnografice nemaipomenite. Veţi descoperi de asemenea mari scriitori ai României şi mari conducători de oşti, pe lângă personaje reale, existente, încât vă veţi pune firesc întrebarea: unde se opreşte ficţiunea în acest roman şi unde începe? Faptul că eroul principal a plecat pe urmele lui Iovan Iorgovan încercând să desluşească, din punct de vedere etnografic sau lingvistic, misterul este un pretext. Iovana este un roman enciplopedist, având informaţii bogate. Acest roman este mai degrabă o radiografie a oamenilor locurilor decât o poveste de dragoste."
Titu Dinuţ:
"Personajul colectiv din roman este MUNTELE. Totul se învârte în jurul Pietrei lui Stan, la Brebina, la Bratilov, Titerleşti, până la Herculane... totul este dus până la paroxism. Aş putea face o comparaţie: Cornel bate câmpii cu graţie precum Odobescu. L-aş compara cu Geo Bogza, cu Constantin D. Ionescu, cu Ilie Purcaru. Este o carte care va rămâne în istoria literaturii române şi în special în istoria Băii de Aramă."
Romanul a apărut la Editura Eposs - Armonii Culurale din Adjud, Vrancea şi a fost tipărit de Zoom Copy & Print Iaşi. Coperta a fost realizată de Radu Tatomir şi reprezintă un peisaj din zona Cheilor Ţăsnei. Romanul a apărut, aşa cum scrie pe una dintre primele pagini ale acestuia, cu sprijinul Consiliului Local Baia de Aramă, Primăriei Baia de Aramă şi a domnului primar ing. Dunărinţu Rafael.
Fotografii lansare:

Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana
Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana
Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana Lansare carte - Iovana