Acasă -> Ştiri -> 2017 -> ianuarie:


Mihai Eminescu - întruparea literară a conștiinței românești

Autor: Prof. Semenescu Iuliana

Data: 23/01/2017

Vizualizări: 1429

Ziua de 15 ianuarie are o semnificație aparte pentru români și pentru cultura românească, deoarece această zi are, la momentul actual,  o dublă semnificație. Pe de o parte, aceasta ne amintește de marele poet Mihai Eminescu, iar pe de altă parte, încă din 2010 a fost aleasă de către Parlamentul României ca Zi a Culturii Naționale. Această decizie pare să corespundă spuselor criticului literar Constantin Noica „Prin Eminescu și moștenirea miraculoasă rămasa de la el, ni s-a facut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia, sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un simplu suflet nenorocit, ci o conștiintă de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie.”

Această zi importantă a culturii noastre naționale și, totodată,  a sufletului românesc a fost marcată, ca în fiecare an, și de elevii Colegiului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, Baia de Aramă. În pregătirea și derularea activităților s-au implicat elevii din cadrul tuturor ciclurilor de învățământ. Printre activitățile dedicate „celui mai mare poet al neamului pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată poate pământul românesc” (George Călinescu) s-au numărat:

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra influenței geniului eminescian asupra întregii culturi românești putem porni de la mențiunea scriitorului și filozofului Mircea Eliade „Rareori un neam întreg s-a regăsit într-un poet cu atâta spontaneitate și atâta fervoare cu care neamul românesc s-a regăsit în opera lui Eminescu. Îl iubim cu toții pe Creangă, îl admirăm pe Hașdeu, învățăm să scriem de la Odobescu, îl respectăm pe Titu Maiorescu și anevoie putem lăsa să treacă mult timp fără să-l recitim pe Caragiale. Dar Eminescu este, pentru fiecare din noi, altceva.(…) Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru și cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele si cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăți a acestui cer și a acestui pământ, cu toate frumusețile, durerile și nădejdile crescute din ele.”

Fotografii (autor Claudiu Nețoiu):

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu
Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu
Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu