Acasă -> Ştiri -> 2019 -> ianuarie:


169 de ani de Eminescu

Autor: Prof. Semenescu Iuliana

Data: 31/01/2019

Vizualizări: 458

În ianuarie 2019 ne amintim cu prețuire de cel care a fost, este și va rămâne cel mai îndrăgit poet român, Mihai Eminescu. Acesta,  în timpul vieții, nu a urmărit mărirea personală, ci a dorit doar ridicarea neamului său. La vremea nașterii sale la Ipotești,  în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, țara noastră exista doar în sufletele unor vizionari, fiind o țară de țări supuse marilor puteri. Astăzi, noi ne bucurăm de unitatea visată și dorită de cei de atunci și trebuie să înțelegem vorbele marelui poet care spunea „A fi un bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special, ci o datorie pentru orice cetățean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ (România) care este moștenirea, în exclusivitate și istorică, a neamului românesc. Acesta este un lucru care se înțelege de la sine” (Mihai Eminescu, Opere, vol. XII, p. 121). 

Ca în fiecare an pe 15 ianuarie, cadrele didactice și  elevii Colegiului Tehnologic ”Constantin Brâncoveanu”, Baia de Aramă au organizat și desfășurat activități dedicate pe de o parte marelui poet Mihai Eminescu, iar pe de altă parte Zilei Culturii Naționale. Ziua lui Mihai Eminescu nu  a fost aleasă  întâmplător  pentru sărbătorirea culturii naționale. De-a lungul timpului oameni de cultură importanți au susținut acest lucru. Astfel, pentru criticul literar  Constantin Noica Eminescu a reprezentat 'omul deplin al culturii româneşti', iar criticul literar și susținătorul lui Eminescu ,  Titu Maiorescu, mentorul 'Junimii', spunea despre marele poet: 'Pe cât se poate omeneşte prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui şi forma limbei naţionale, care şi-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veşmântului cugetării româneşti.'  De asemenea, potrivit criticului Tudor Vianu  ”Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că “fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”. Marele poet este legat și de alte nume de rezonanță, repere ale culturii românești, precum Ion Creangă și Ion Luca Caragiale. 

Programul zilei de 15 ianuarie la Colegiul Tehnologic ”Constantin Brâncoveanu” a cuprins activități, precum: atelier de desen, prezentări PowerPoint, recitare de poezii și susținere de referate. 

Fotografii:

169 de ani de Eminescu #1 169 de ani de Eminescu #2 169 de ani de Eminescu #3 169 de ani de Eminescu #4
  169 de ani de Eminescu #5